вторник, 19 май 2015 г.

Една инициатива, подкрепена от списание HUMANUS


ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА БУЛГАКОВ В БИБЛИОТЕКАТА

На 15 май 2015 година Регионална библиотека „Партений Павлович” - град Силистра се състоя презентация по романа „Майсторът и Маргарита” на Михаил Булгаков, подготвена от ученичката от Езикова гимназия „Пейо Яворов” Даяна Аджемова и нейни съученици. Поводът за събитието беше 124 годишнината от рождението на Булгаков, а целта му бе да даде пространство за изява на творчески и новаторски мислещи млади хора с отношение към литературата, книгата и четеното.


Изявата бе резултат на общите усилия на библиотеката и мен като представител на сп. HUMANUS, от името на което предложих осъществяването на тази идея. Даяна, която е лице на сп. HUMANUS, подпомогната от своята съученичка Михаела Попазова - чието дело е техническото оформление на презентацията - се справи великолепно с тази задача, още повече, че тя е голям почитател на романа и автора му, с което привлече моето внимание да я ангажирам.


Присъствалите имаха възможността да се насладят на заразяващото вдъхновение, с което тя представяше творбата, основните идеи и герои. Да, Даяна е нещо уникално! И това също е събитие.


Написа: Димитър Пецов‎

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Публикуване на коментар