понеделник, 4 май 2015 г.

Ученици от ЕГ в Силистра постигнаха престижно място на национален фестивал


Ученици от ЕГ с престижно място на национален фестивал

Ученици от силистренската езикова гимназия "Пейо Яворов” заеха престижното трето място в третото издание на националния фестивал „Завесата се вдига за немски език“ със спектакъла „Кажи ми къде са цветята". Фестивалът на училищния театър на немски език, който тази година е под надслов „Гражданска смелост: Заедно в обществото”, се проведе в Ловеч, където домакин на изявата беше местната гимназия за чужди езици "Екзарх Йосиф".

Спектакълът се състои от няколко етюда, представящи различни истории, които поставят въпроси за смелостта, добротата и силата на духа. От Марлене Дитрих, Софи и Ханс Шол до наши дни, където осемнадесетгодишно момиче жертва живота си – за да спаси непознати. Съществува ли още гражданската смелост и обръщат ли хората глава, когато някой вика за помощ?

В първият кръг участваха ученици от 20 училища в страната, които изпратиха кратки десетминутни записи на спектаклите си. От тях 12 училища бяха одобрени и поканени на националния фестивал в Ловеч, който беше организиран под патронажа на Министерството на образованието и науката, Посолството на Федерална република Германия у нас, Гьоте-институт – София, Фондация „Ханс Зайдел”.

Силистренските ученици споделиха, че тяхното участие във фестивала е било съпроводено с много трудности и перипетии. Това обаче ги е направило само по-решителни и устремени към добро представяне. Във връзка с това те изказват своята благодарност на преподавателите си по немски език, които са подготвили сценария.

Режисурата обаче е изцяло дело на учениците. Смели решения и една почти невъзможна идея впечатлили всички членове на журито. Освен музикален фон и прекрасно сценично поведение, учениците разполагали с впечатляващи мултимедийни ефекти. Никой не повярвал, че ще успеят, но учениците са горди да признаят, че въпреки несигурността, кратките срокове и самоорганизирането успехът е налице.

Следващата година те отново са готови да участват в същия състав. Пътуването ги е сближило и са изключително щастливи, че са били част от инициативата.

Написа: Димитър Пецов

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар