понеделник, 25 май 2015 г.

Наградата на д-р Стоев беше връчена на Атина Димитрова, лице на списание HUMANUS


ГЕРОИТЕ НА СПИСАНИЕ „Humanus” – д-р Венцислав Стоев от Силистра

От 2014 г. д-р Венцислав Стоев, началник на урологичното отделение на силистренската многопрофилна болница, е учредил парична награда на своето име, която се връчва веднъж годишно за постижение на ПМГ ”Св. Климент Охридски” Силистра, получило значимо национално или международно признание в състезания, конкурси, олимпиади и пр. Постижението следва да бъде от сферата на естествените и хуманитарни науки. Наградата е парична, в размер на една минимална работна заплата за страната за съответната година. Наградата да се поделя поравно между ученика, работил и спечелил признанието и учителя, възпитал и подготвил в най-голяма степен този ученик.

Тази година на светлия празник 24 май наградата на д-р Стоев, който е бивш възпитаник на природоматематическата гимназия, отиде при абитуриентката Атина Димитрова. Атина е автор на два романа и публикува редовно в списание „Humanus” свои произведения - заради което заслужено стана едно от лицата му.

Относно това какво го е мотивирало да учреди наградата д-р Стоев сподели за списанието:

„Мотивите ми за учредяване на наградата са че всеки интелектуален, научен и физически труд следва да се посреща с респект. Този труд трябва да бъде стимулиран във всичките му проявления - защото само по този начин може да се постигне успех и просперитет в личен и обществен план. Логиката на наградата също така е насочена и в постигане на конкуренция и състезание за трайни и значими постижения – както на учениците, така и на педагозите”.

Д-р Стоев е избрал да награди тази година Атина заради „нейната ерудиция и богата култура, за таланта и да изразява по нестандартен начин своята позиция, за умението й умно и въздействащо да прогнозира и съгражда светове, за приноса й в съвременната хуманитаристика, за творческата й мисия и за светлината, с която ни дарява по пътя на своите мечти”.

Само да отбележим, че наградата на д-р Стоев за миналата 2014 г. е връчена на друга звезда на списание „Humanus” Димо Стоев – който е барабанист на рок група „Вход свободен” и е сред младежите на корицата му на първото издание за 2015 г. Този факт мисля доказва, че хората които имат сходни убеждения и каузи, без да се познават могат да се подкрепят в името на постигане на личен и обществен просперитет, в името на успеха на младежите.

Написа: Димитър Пецов

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

  1. Идеята всъщност е да станем колкото се може повече хора, като милия д-р Стоев, а, ако влеем после нашите скромни, но възможни минимално- годишно отделяни средства... Ееееех , какъв би могъл да стане животът ни и далеч не след 50-100, още след две-три... пет-шест годинки!:-) То и сега не пречи на никой депутат, министър, политик, кмет, чиновник в министерство, бизнесмен, учител, лекар, художник, писател, практикуващ занаят, работещ служител, а защо не и пенсионер от който и град, или село на родината ни - да попита : Абе, докторе, ако дам 100 , 50, 20, 10, пет, един лев към твоята скромна сума - няма ли да стане още по-привлекателна, още по-стимулираща и то ясно, че идейно, а не толкоз материално стимулираща тази твоя фондация....Сигурно има начин и по телефона да стане набиране на средствата за тази благородна фондация...ако се популяризира, ако се рекламира умно и почтено....и на местно и на национално ниво...и в списанието..

    2015.05.25г. Владимир Петков-Трашов

    ОтговорИзтриване
  2. i kvo kompot li da i otvora

    ОтговорИзтриване