петък, 12 февруари 2016 г.

Дискусия от името на списание HUMANUS с ученици от Силистра


ДИСКУСИЯ С „HUMANUS”

На 09.12.2015г. бях поканен от педагогическия съветник на ПМГ ”Климент Охридски” г-жа Кулева да водя час с учениците от 9 б клас. Това е втората дискусия, която водя от името на списанието в това училище. Първата, която се състоя преди време, беше с ученици от 11 клас и се получи много добре. Честно казано не знаех какво да очаквам от деветокласниците. Опасявах се, че няма да са достатъчно активни, че ще се уплашат и ще трябва да ги принуждавам да участват. Още в първите минути обаче съмненията ми се разсеяха. Те се оказаха доста смели и способни да отстояват собствена позиция младежи. Аз им представих с какво се занимава списанието и че насърчаваме самостоятелното мислене чрез свободно обсъждане на теми и те, казано на спортен език, веднага „поеха” подадената топка. Избрахме 4 теми предложени от тях, които да обсъждаме до края на часа. А темите, които вълнуваха младежите бяха следните:

Краят на света,
Тероризъм,
Спорт и условия за тренировки,
Гейове и лесбийки

Условието при обсъждането обаче беше, че хората, предложили конкретните теми, трябваше и да водят дискусията. Това определено се отрази на активността и интереса при дискусията - насърчи всички към активност. Друго си е когато ти определяш дневния ред.


Най-смелите излязоха пред дъската. Първо беше Надя, която започна с „Краят на света”. Благодатна тема, в която посочи пророчествата на Ванга за края на света и съответно се породи спор доколко тя е авторитет и това, което казва може да се приеме за вярно. „Страховете” от пророчествата на Ванга и края на света лесно ни позволиха да минем на следващата тема "Тероризмът". Там вече задълбахме в религията. Някои повдигна въпроса какво пише в Корана за самовзривяванията и убийствата в името на Бог, друг в Библията и т.н.
Нещо интересно ме впечатли по време на дискусията. Оказа се, че въпреки светския характер на образователната система и материалистичния подход към човека, учениците се интересуват от теми свързани с „другото измерение”; и всички споделят възгледа, че човек, освен тяло, има и душа (т.е. не е само физически, а и духовен субект)… а някои смятаха, че освен душа има и дух. И това за голяма част от тях е толкова очевидно и нормално, колкото че Земята е кръгла и се върти…

След това излезе Георги – баскетболист от младежкия отбор на града. Неговият проблем е спортът. Това е каузата, за която той се бори. Георги изложи аргументи за ползата от сериозните занимания със спорт и какви качества на личността изгражда това: дисциплина, концентрация, издръжливост и т.н. Той също постави и проблеми, които среща като активен състезател – липсата на подходящи условия, лошата материална база за спортистите в Общината. Георги има позиция по проблемите, може да се бори и мисля, че ако получи шанс да бъде чут, може да породи промяната.


Накрая оставихме въпроса за гейовете и лесбийките. Също актуална тема, свързана с проблема за идентичността и ролите, които трябва да изпълняват половете. Интересно нещо забелязвам от известно време насам - младежите заклеймяват гейовете, но са по-толерантни към лесбийките. Но това може би е тема за друга дискусия…

Часът мина неусетно и видимо всички бяхме доволни. И както изглежда този начин работи – учениците да водят.

Написа: Димитър Пецов

Няма коментари:

Публикуване на коментар