сряда, 24 февруари 2016 г.

Ако си мислим че при младежите няма правила и те правят каквото си искат сме в жестока заблуда


ПОРЕДНА ДИСКУСИЯ С ДЕВЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ПМГ

На 23.02.15 г. от името на списание „HUMANUS” и по покана на класният ръководител г-жа Александрова проведох дискусия с ученици от 9 А клас на ПМГ ”Климент Охридски”. Това, което ми прави впечатление и благодарение на което според мен става възможно провеждането на такъв тип събития, е желанието не само на учениците, но и на самите учители и на ръководството, които са отворени и насърчават разговорите на определени теми и споделянето на проблемите от учениците с външен човек. В това отношение гимназията, която през годините се е утвърдила като едно елитно учреждение в града ни, наистина показва висока класа. Поздравления за смелостта да приемат предизвикателството с мене!

И този път на дискусията не присъстваше учител, а бях оставен сам с учениците в класната стая. Това наистина е уникална ситуация. Този път темата бе повдигната от мен и бе от кръга теми, за които обикновено се страхуваме че могат да „повредят” младите и обикновено ги назидаваме наставнически какво е полезно и вредно. В случая става дума за марихуаната: какво е полезно и вредно при употребата на марихуаната? Исках да разбера какво мислят учениците за това, техните възгледи за нещата, а на възрастните ги знаем.

Разделих дъската на две и записвах предложенията. В това отношение учениците се оказаха доста компетентни по темата, запознати, образовани… наблюдателни. Накрая май че ползите се оказаха повече от вредите...

Не съм предполагал, че марихуаната има такива чудодейни лечебни свойства – убива ракови клетки, помага на сърдечносъдовата система, при депресия, лекува глаукома и т.н. … Но… всичко трябва да е с мярка, разбира се. И на моят въпрос: да се легализира ли марихуаната? отговорът беше почти категорично Да!

Логично е при толкова ползи. А това ще реши и много проблеми, които съществуват сега - най-вече в отношенията със закона. Но това мисля вече е тема за политика. А биха ли толерирали минаването на „по-високо ниво” – употребата на твърди дроги – хероин и др.? Категорично Не! заявиха учениците. А тези, които го направят, не ги чака нищо хубаво – натискът на групата ще бъде безпощаден спрямо тях.

Изобщо ако си мислим че при младежите няма правила и правят каквото си искат сме в жестока заблуда. Има правила, но явно те не са нашите - на възрастните. Въпросът е кой по кои правила трябва да играе за да няма конфликти и да цари хармония в отношенията? Отговорът явно е във взаимното зачитане - в признаването на другия. А иначе можем да си приказваме кое е правилно и кое не… въпрос на възгледи за нещата.

И като стана въпрос за възгледи, при следващата тема за "Секса и сексуалността" се прояви разликата във възгледите при момчетата и при момичетата. Това не е нова истина, но представите на момчетата за това как трябва се проявява сексуалността доста се различават от тези на момичетата. А иначе никой не я отрече. Но и никой не се съгласи че трябва да променя нещо в себе си.

Няма нищо ненормално… Но, както изглежда, всичко пак е въпрос на мяра… и на различни възгледи за нещата!

Написа: Димитър Пецов

Няма коментари:

Публикуване на коментар