петък, 4 септември 2015 г.

Как състезанието влияе върху развитието на таланта


МАТЕМАТИЧЕСКИ БОЕВЕ

Или как едно състезание може да повлияе върху развитието на един талант според Петър Скорчелиев

Младият силистренец и математик Петър Скорчелиев беше избран да участва в журито на VI международен фестивал на младите математици, който ще се проведе от 6 до 13 септември в Созопол. След като години наред изявения математик и възпитаник на ПМГ ”Климент Охридски” гр. Силистра взема участие в състезанието и постига високи успехи, тази година той получи покана от организаторите на фестивала да изпълни отговорната задача на арбитър между състезаващите се отбори. Ето какво той сподели за списание „Humanus” относно състезанието и неговата роля в него:

За един изявен математик учебната година е изпълнена с участия на различни състезания и конкурси. Повечето следват познатия модел, при който на всеки се дават задачи за самостоятелна работа и който получи най-много точки, печели. Математиката обаче също предлага разнообразие и пример за това е Фестивалът на младите математици в Созопол, който вече шеста година събира талантливи ученици от цяла България, а също и от чужбина. Това е отборен турнир с интересен регламент, в който в продължение на няколко дни се провеждат т. нар. математически боеве – особено съревнование, при което са важни не само математическите знания, но и уменията за стратегическо мислене и работа в екип. Отборите са разделени на три възрастови групи – 6-7 кл., 8-9 кл. и 10-12 кл. Средно в една група участват около 10-15 отбора с до шест състезатели.


Ето как протича един фестивален ден. На сутринта участниците получават задачите за деня, след което всеки отбор има 4 часа време да ги решава – всички съотборници заедно, поотделно, по двама – както искат. След това жребий определя съперник за всеки отбор. Започват двубоите. Двата отбора взаимно се предизвикват да представят решения на задачите, за които получават точки. Правилата са сложни, затова няма да ги представям в детайли. След четвъртия фестивален ден се определят най-добре представилите се отбори от всяка възрастова група, които се борят за първите места на пети, финален математически бой.

Тази година конкурсът ще се проведе от 7 до 12 септември. Моята роля ще е на жури – от мен се иска да съм запознат със задачите и всеки ден да следя протичането на един двубой, като посочвам грешките и пропуските на състезателите и определям получените точки. Боевете са твърде много, за да бъдат наблюдавани само от професорите и другите възрастни математици, затова някои вече завършили състезатели, като мен, също се включват в работата като жури.

Моето лично участие в турнира беше доста активно и фестивалът имаше голямо значение за цялостното ми развитие. Историята на моите боеве е интересна и сега ще споделя част от нея.

Фестивалът се проведе за първи път през септември 2010 г. Тогава започвах да уча в осми клас в ПМГ. От гимназията решиха да изпратят отбор и аз също се включих. Решавахме задачи, за да се подготвим, но това не беше достатъчно, не познавахме добре правилата и първата „битка“ беше загубена с огромна разлика в точките. Неуспехът обаче само ни стимулира – още същата вечер обсъдихме опита си заедно с ръководителя си – г-жа Гинка Николова и, решени да се докажем, създадохме по-добра стратегия. Резултатът не закъсня – следващите боеве завършиха с победа за нас! Последният ден се изправихме срещу единственият чуждестранен отбор – математиците от Краснодар, Русия, които бяха спечелили всичките си боеве. След изключително оспорвана игра ние станахме първите, които ги победиха. Заради голямата загуба от първия ден, не бяхме допуснати до финал. Но за нас бяха отредени бронзовите медали – голям успех за отбор от малък град.


През следващите години интересът към фестивала нарасна и това създаде по-сериозна конкуренция. А и беше трудно да се сформира отбор от Силистра – средствата не достигаха. Затова пък, можеше да участват смесени отбори, с деца от различни градове и това беше много сполучлива идея. През 2013 г. с няколко момчета от Плевен и Пловдив сформирахме отбор, в който се събрахме математиците с най-висок рейтинг извън София и Варна. Организацията ни бе поета от Академия „21 век“, Пловдив. Успяхме да се сработим добре и извоювахме трето място. Междувременно отборът ни участва и на още едно състезание, което от няколко години се провежда в Созопол между два от фестивалните дни – „30 задачи на 30 езика“. И наистина, трябваше да решим 30 задачи, всяка от които на различен европейски език. Предизвикателството беше да разчетеш условията с помощта на логика и дребни езикови познания. Справихме се добре и с това – отново станахме трети.

На следващата година получих покана от Бургас и приех да се състезавам за тяхната гимназия. Решението ми се оказа правилно – с моя помощ новият ми отбор се класира на трето място – така участието ми в математическите боеве завърши с един интересен и уникален успех – имах три бронзови медала, спечелени с три различни отбора. Създаденото партньорство с учениците от Бургас се запази и малко по-късно бях поканен отново да се състезавам заедно с тях – този път на елитния международен турнир „The Harvard-MIT Math Tournament“ в Бостън, САЩ.

Времето, прекарано в Созопол, ме срещаше с другите математици от България, позволяваше ми да виждам тяхната работа по-отблизо, да се уча както от своите грешки, така и от другите, да развивам полезни умения и да създавам ценни контакти. С голямо удоволствие ще посетя отново красивия морския град, за да участвам отново във фестивала, макар и по друг начин, и да видя как той продължава да привлича младите математици и да развива таланта им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар