петък, 21 август 2015 г.

Вдъхновенията на Мила Драгомирова

На 19 август - световния ден на фотографията - на първия етаж на силистренската библиотека ученичката от силистренската природоматематическа гимназия Мила Драгомирова откри своята авторска изложба "Вдъхновения". Осъществяването на това събитие стана с активното съдействие на списание „Humanus” и е втората подобна инициатива на списанието, реализирана съвместно с библиотеката.

Целта на изложбата беше да се разкрие уникалния поглед на Мила към заобикалящата действителност, която за нея е пълна с вдъхновения. Изложбата представлява един букет от впечатления от различни места на България - уникални моменти, уловени в миг на вдъхновение.


"Фотографията - това е изкуството да наблюдаваш. А аз винаги съм наблюдавала заобикалящия ме свят. Благодарение на тези наблюдения с времето започнах да гледам отвъд реалността. Преоткрих света ни, който се оказа пълен с вдъхновения.” Така представя Мила своя поглед към действителността, която отразява в обектива си.

И тази реалност ни заобикаля постоянно, просто трябва да притежаваме погледа, който да я улови, за да ни вдъхнови. Мила намира своето вдъхновение дори в неща, които биха се сторили не толкова красиви, но за нея сами по себе си са уникални, изпълнени със смисъл и емоция:


„Благодарение на това съзидателно изкуство – фотографията - се научих да черпя вдъхновение от всичко и всеки - природата, цветята, хората, музиката, книгите… дори от почти срутилите се къщи в опустяващите добруджански села... Тези 27 снимки представят уникални кътчета от България и доказват, че отечеството ни е пълно с красота. Във всяка една от тях е запечатана емоцията, която съм изпитала, докато я заснема. Някои са тъжни и меланхолични, други жизнерадостни и светли, трети мъгливи и неясни. Палитрата от емоции в тази изложба е наистина пъстра.”

И тази палитра от емоции уловени в различни места на България намери своето уникално присъствие в град Силистра, благодарение на Мила. Можем да кажем, че в това отношение самата Мила е вдъхновяваща със своето присъствие и с нещата, които прави. И нека си пожелаем да продължи да ги прави, защото всички те са наистина вдъхновяващи.


Димитър Пецов

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ИЗЛОЖБА

Няма коментари:

Публикуване на коментар