четвъртък, 9 юли 2015 г.

Интервю за сп. Humanus със Свилена Георгиева, победителка в конкурса “Европа в хармония”


Едно събитие безспорно успя да обедини европейците и това беше конкурсът “Европа в хармония”, на който граждани от страните членки трябваше да представят аматьорско видео изпълнение на „Одата на радостта” на Бетовен и по този начин да изразят своето оригинално виждане за общия европейски дом. Сред първите три наградени клипа е и този на Свилена Георгиева и детска музикална студия ”ДО РЕ МИ” от Силистра. Класирането на клипа, освен че беше кауза на младежите, които участваха в него, се превърна и в кауза за нас от списание Humanus, които ги подкрепяхме. Ето какво сподели за успеха Свилена, която се оказа и единствения изпълнител присъствал на церемонията по награждаването:

Как усети атмосферата при награждаването в Брюксел?

Атмосферата беше невероятна и зареждаща! Всички бяха много щастливи и развълнувани!

Как мислиш, могат ли европейците да бъдат обединени и от какво?

От музиката! Тя обединява хората и ни прави по-добри!

Какви бяха акцентите във вашия клип?

Исках да представя родината си като достоен член на голямото европейско семейство и да споделя възможностите, които ни предоставя членството ни в ЕС. Както и да популяризирам ролята на EESC Европейския икономически и социален комитет - да спомага за равноправието на всички граждани на ЕС, особено на най-уязвимите, на обикновените хора от целия континент да изразяват мнението си по важни за тях въпроси, да се включват в инициативи, целящи подобряване условията им на живот.

Освен паричната награда какво друго спечели от това участие?

Опит и мотивация да продължа напред! Запознах се с прекрасни хора, имах неповторими моменти и незабравими емоции.

Ти обяви преди да спечелиш, че половината от наградата ще отиде за благотворителности – имаш ли предвид конкретни хора или институции, които ще бъдат подпомогнати?


Ще направя дарения за Дом за медико-социални грижи за деца - Силистра, Дом за стари хора - Силистра и Център за хора с психически увреждания, гр. Габрово, които също участваха в Европейското предизвикателство. Има много хора в нужда и ние трябва да бъдем съпричастни с техните каузи. Ще помогна от цялото си сърце!

На кого искаш да благодариш?

Искам да благодаря първо на Бог!

На директора на ЕГ “Пейо Яворов” Магдалена Атанасова, благодарение на която разбрах за европейското предизвикателство. На музикална студия “До Ре Ми”, че се включи към проекта. Без групата участието ми в конкурса беше невъзможно. Благодаря на Ana Rucner, която ме свърза с Croatian National Tourist Board и получих разрешение да използвам нейната инструментална версия. Благодаря на хората, които помогнаха откъм техническата страна на нещата и на децата, които нарисуваха рисунките - брат ми и моята съученичка Христина Тихова. Благодаря на родителите и на приятелите си, че ни подкрепяха и гласуваха за нас. Благодаря на много фейсбук страници, които споделиха апела за гласуване, и най-вече на екипа на Познание-Бг, подкрепящи ме години наред във всяко едно мое начинание. Благодаря на екипа и на журито на Европейския икономически и социален комитет, че ни избра да бъдем сред победителите!

Благодаря и на вас, екипа на списание „Humanus” - Ангел Грънчаров и Димитър Пецов - за подкрепата, която оказвате на младежите!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Публикуване на коментар