петък, 30 януари 2015 г.

Ако в българската музика не се влее нова вълна, то тя отива към логичния си край


Покрай инициативата за включване на млади автори със свои публикации в списанието за личностно развитие „HUMANUS” попаднах на проект, който дава изява на млади и талантливи българи като певицата и автор в нашето списание Свилена Георгиева. Свилена оглави класацията за модерна българска музика по БНТ 2 и БНТ СвятНОВО 10+2” със своя авторска песен. Но предаването провокира моя интерес най-вече с това, че дава пространство за изява на млади български творци, което ние от „HUMANUS” горещо приветстваме като пример за принос в личностното развитие. Затова реших да се свържа със създателя на предаването журналиста Васко Громков, който беше така любезен да отговори на моите въпроси:

Г-н Громков, кое провокира идеята да създадете подобен музикален формат?

Класацията „НОВО 10 + 2” стартира през 2012 година с идеята да показва само стойностни нови български видео-клипове, както на утвърдени звезди, така и на пълни дебютанти. Аз ги наричам „репресираните” изпълнители, тези които почти не се пускат по другите канали с оправданието, че не пасвали на формата им. Първоначалната концепция беше да се показват и англоезични изпълнения на български артисти, но след година и половина, те изчезнаха от само себе си и в последните месеци много рядко се появява стойностна песен на английски в чарта. Май родните изпълнители се усетиха, че трудно ще постигнат гигантски успех на запад и започнаха да залагат на българския език както преди. В началото никой от екипа не допускаше, че ще се задържим на екран вече 4-ти сезон и то (забележете) без да сме почивали никога досега през лятото. „НОВО 10 + 2” може би е единственото предаване в ефира на БНТ 2 и БНТ Свят, което не прави задължителната лятна почивка.

Как трябва да се промени културната среда и в частност музикалната в България?

Това е една безобразно трудна мисия. Този чалга-лайвстайл, който се котира в културната среда е нанесъл поражения сред две или вече три поколения. За да се изравнят нещата ще трябва да преминат нови три (пречистени) поколения, а това няма как да се случи без брутални мерки. Плашещото е, че дори хип-хопа и рока в България вече се чалгират, а изпълнителите са все по-разединени. Всеки се бори самостоятелно за някакви 5 минути слава в „Ютюб” и толкова. Трябва да се появи независим музикален канал (или канали) и там някой човек да си сложи главата в торбата и да завърти само най-доброто от българската музика със задължителна автоцензура. Няма как песни с цинични послания да променят културната среда в страната. В това отношение, аз лично в моето предаване съм безкомпромисен.

Доколко и как мислите, че едно такова предаване може да промени статуквото?

Не съм очаквал, че след като не пускаме най-комерсиалната музика (онази с платените ротации) ще има такъв интерес и толкова много гласуване в класацията „НОВО 10 + 2”. Може би всичко се дължи на факта, че даваме равен шанс, както на изпълнители от Столицата, така и на млади творци от всяка точка на България. През последните 3 години в чарта ни на водещи места са били изпълнители от Ямбол, Бургас, Варна, Видин, Стара Загора, Пловдив, Силистра, Враца, Тетевен и още много други градове. Понякога гласуването се превръща в градска кауза и това страшно много ме радва. А относно статуквото, то може да се промени само морално, иначе тези „репресирани” изпълнители нямат шанс срещу няколкото „акули”, окупирали музикалния ни бизнес, ако изобщо има такова понятие в момента в България.

Самото участие в предаването мотивира младите творци, а в самото предаване какви средства използвате, за да ги мотивирате?

„НОВО 10 + 2” има много повторения по два национални канала. Гледат го и в чужбина, благодарение на БНТ Свят. Максималният престой на един видео клип в класацията е 12 седмици. За тези 3 месеца, съответната песен може да натрупа и до около 40 излъчвания. Това е огромна реклама за един млад изпълнител, а отделно са и приходи от авторски права към „Мюзикаутор”, за които БНТ е изключително строга и точна медия. Аз всеки месец изпращам списък с авторите, а в края на годината те получават процентите си. Имаме вече изпълнител, който беше забелязан и поканен за участие в чужбина, именно след показване в нашето предаване.

Какви са перспективите за развитие на един млад творец след участието и с какво той се обогатява?

Всичко си е в ръцете на самия млад творец. Конкуренцията е жестока и трябва да си вманиачено упорит и последователен за да успееш. За съжаление много се предават след първия неуспех, най-вероятно заради младостта им. Наскоро отварях първите сценарии на „НОВО 10 + 2” и установих с разочарование, че дузини от добрите групи и изпълнители в началото, вече или не съществуват, или са сменили професията, или пък са изпаднали в пълна апатия и не се хвърлят в никакви нови музикални проекти.

А с какво се обогатява България чрез изявите на младите творци?

Без млади изпълнители няма как да се върви напред. Легендите в бранша вече се броят на пръсти и ако не се влее нова вълна, българската музика като цяло отива към логичен край. Музикалните тв-формати са тотален комерс. Те едва ли ще спасят българската музика. Стойностните неща се крият освен в столичните школи и в малките градчета, клубчета и гаражи на България. С тях музикалната среда е по-пъстра и по-истинска.

Васко Громков е журналист, поет, музикант, диджей, актьор, сценарист, радио и тв-водещ. Инициатор е на много и различни творчески, образователни и медийни проекти, сред които и настоящата класация по БНТ за нова българска музика „НОВО 10+2”

Взе интервюто Димитър Пецов

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар