понеделник, 19 декември 2016 г.

По-разумно да приемем, че не сме сами във ВселенатаСАМИ ЛИ СМЕ В КОСМОСА? УЧЕНИЦИ ОТ 3-ТИ ДО 6-ТИ КЛАС ДЕБАТИРАХА ПО ТЕМАТА ЗА ИНЗВЪНЗЕМНИТЕ В СИЛИСТРАНа 17-ти декември, в навечерието на предстоящите празници, когато се празнуват неща неземни и вълшебни, Клуб Дебати Силистра и Народна Астрономическа Обсерватория Галилео Галилей организираха дебат за и против съществуването на извънземните. Темата запали и привлече за горещата дискусия ученици от 3-ти до 6-ти клас, предимно от ОУ ”Отец Паисий” и ПМГ ”Климент Охридски”, което е рекордно ниска възраст за участие в състезателен дебат, какъвто беше проведения.


Според правилата на формата (Световни училища) участниците се разделиха на два отбора – утвърждаващ и отрицаващ – утвърждаващият беше наречен условно Правителство, а отрицаващия Опозиция. Темата беше формулирана по следния начин: Това правителство вярва, че има извънземни. И така отборът на Правителството защитаваше тезата, че има достатъчно основания и доказателства да смятаме, че не сме сами в безкрайността на необятната вселена, а отборът на опозицията обратно, че няма сигурни доказателства за съществуването на извънземните, а само хипотези и художествени измислици. А тези, които вярваха в извънземните, имаха дори представа за това как те точно изглеждат и включиха рисунки на извънземни в своята аргументация.


Макар повечето от участниците да се включваха за първи път в такъв дебат, те показаха смелост и увереност, а в подготовката си бяха подкрепени от двама консултанти, по-големи и опитни дебатьори - Владислав Костов и Толга Севилов – ученици от ПМГ ”Кл.Охридски” Силистра. Накрая компетентната публика, съставена също от ученици, определи крайния победител – отборът на правителството – защото реши, че се е справил по-убедително, а и защото повечето от присъстващите също вярваха, че е по-разумно да приемем, че не сме сами във Вселената.Димитър ПецовНяма коментари:

Публикуване на коментар