неделя, 21 юни 2015 г.

Убита е индивидуалността в нашия свят...


Публикувам текст, написан тази сутрин и то съвсем спонтанно от един млад човек (на 18 години), с когото се запознах наскоро и с когото водим чудесни, много приятни за мен разговори по всякакви теми, предимно човешки, сиреч философски, психологически и т.н.; той ме порази с интелекта и с разбиранията си, също така много спортува, поддържа тялото си, абе е един необичаен, разностранно развит млад човек, които са толкова дефицитни за България, но ето, оказа се, че имало и такива; изглежда най-сетне се е родило и е израсло тъй дългочаканото поколение на свободата, което непременно ще промени България из основи. Та вижте какво пише този младеж, то е нещо като обръщение към връстниците му, както и към сънародниците ни като цяло, ето, четете, интересно е какво този млад човек ни казва:

Здравейте, драги сънародници,

Включително и тези които нямат лични карти, включително и тези извън граница, но и всички в граница без значение цвета на шибаното тяло. Докато се дискриминираме и се разправяме за малки части от злото, което ни е причинено, голямото зло си расте. Докато не се обединим като народ как очаквате да се обединим като държава?

Докога ще спим? То вярно в религията пише "Бъди смирен и прощавай!", но това означава ли да оставим дявола да победи? Някои не намират смисъл да се борят дори. Те си търсят собственото благо. Някои са толкова далеч от собственото си благо, че отново не намират смисъл да се борят. Не сте ли поне малко... побеснели?! А какво правят хората?

Огледайте се. Всеки се разхожда. Всеки на кафенце. Утре какво ще е времето? Оцетът стана 2,50. Преслава изкарала нова песен - ее, браво, за ей това живея аз!

Тя цялата земя е доста изкривена, но нека поне започнем от нашата родина. Тук сме се родили, тук ще обработваме. Дошли сме от ония свят, безплатно, но животът ни идва доста скъпо. Защо някой, които е дошъл от същото място, което и ти, ще има по голяма власт над теб? И най-вече над цял народ. Да не би да е повишен на архангел в ония свят? За оня свят знам, че трябва да си честен и почтен. Може би е от ония ангели, които са предали Божието царство. И илюзорно хората продължават да живеят в свобода. Айде мама на детска градина, айде мама в първи клас, 2, 3, 4, 5, 6, 7... оп, къде искаш да кандидатстваш, ето точно тези избори имаш, след това продължава 8, 9, 10, 11, 12, 12 годинки подтискане на огромната енергия, която се таи в нас.


Потискане на индивидуалността, която никога не е била в миналото и няма да се повтори в бъдеще; вече примирилият се критичен ум поема външна информация, която се върти с десетилетия и ти запълва чашката - за да си толкова умен че да не може да видиш друга страна на нещата. Та то няма място от интелектуално обучение. Обучение, каляващо само и единствено паметта.

Уж анализираш от собствена гледна точка поета Христо Ботев, а то излиза, че е грешно. Свободно мислещите както и преди така и сега са хулени от масите. Хиперактивните, които са запазили индивидуалността си и налагат мнението си са смятани за непослушни хулигани, които не са се просветлили, че трябва да забият поглед в листа за слушане с разбиране.

Слушай какво ти приказва човек, който също е слушал какво му се приказва и така не знам докъде. И разбирай, че иначе горко ти! Учителят трябва да учи, че има още много да се учи и че човек сам трябва да се учи и сам да мисли. Нещата винаги трябва да се слагат под съмнение. Учителят упорито се кара на хулиганите и хвали отличника, той щял да успее. Успехът тук е присъединяване към отбор на поредната механична единица. Да ви припомня, че това е вашия живот, вие избирате как да го живеете, вие избирате реалността си и я проявявате с действията си. Поне така са направили всички велики души. Ако те не мислиха индивидуално, а следваха отредения уж сигурен път, щяха да са поредните. Да оставим това.

Та какви мечти имат малките деца? Да са супергерои, някои актьори, певци, рокзвезди, да се бият с лошите? Не ми казвайте че има такава възможност да станеш полицай. Полицаят не се бие с лошите, той се бие с добрите.

Да оставим и това. Сега е нашумяло позитивното мислене. Обаче хората го разбират толкова погрешно, че се осланят на него и чакат някой да им свърши нещата. Позитивното мислене е с цел да започнеш нещо, а не да се осланяш на позитивните мисли и да чакаш резултати.


И все пак трябва да бъдем оптимисти за да започваме оптимистични каузи в оптимистична насока. И кво, някаф даскал дето дори не знае чужд език, ще ти говори за света и успеха? Все едно да отида в циганската махала и да питам как се става милионер.

Те няма да допуснат нашата индивидуалност. Очакват да си погубим живота точно като тях. Затова, приятелю, ти трябва да проявиш твоята индивидуалност. Няма как някой друг да го направи за теб. Или вместо теб.

Съветите са относително нещо. Вие сте затворени във вашия свят, вашето тяло, вашия дух. Само вие знаете кое е правилно и коя е посоката. Само вие знаете какви семена са посети у вас и щом изключите логичния ум вие много добре знаете, че мечтите са ви възможни. Убита е индивидуалността в нашия свят.

Хората, открили я, са хората, на които се възхищаваме. А те не са по-различни от вас. Целият свят е направен от хора не по-умни от вас.

Вие сами избрахте да бъдете посредствени. Защо не опиташ да видиш докъде може да стигнеш, колко можеш да научиш, колко можеш да успееш?


Защо? Нима слънцето не ти дава тази възможност? Добре че то свети с всички сили, а не като теб посредствено, че иначе планетата ни можеше да се казва "кочан-земя". Ако изобщо имаше някои, който да я кръсти.

И ти си едно слънце. Дошли сме от звездите, ама забравихме се в парите.

Само ти можеш да светиш по твоя собствен начин. Освети мястото, спри да се пестиш. По-силен и по-умен си отколкото мислиш. Забрави всичко, което са ти казали. Как може да градиш себе си с помощта на хора, които не са наясно със себе си?

И къде остана това "себе"? Някъде по пътя...

Влез в гората от най-тъмната й страна. Успех!

Написа: Петър Стоев (Вижте неговия видеоканал в youtube.com, където този млад човек има много интересни авторски клипове, дори филми и пр.)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

  1. Добре си го казл, Петре !
    Той и Спартак тръгна да се доказва и чухме какво стана...
    А един от гениите се обърнал към колегите си да се обединяват,
    но вече 200 години колегите му не щат...
    От на мен известните ми народи само германските са се самообединили, но това е трело към 1000 години...!

    ОтговорИзтриване
  2. "Уж анализираш от собствена гледна точка поета Христо Ботев, а то излиза, че е грешно" Аха да, литературата е изродена в точна наука, принудени сме да заучаваме литературните анализи като теореми или физически закони. И по др хуманитарни предмети като история нямаме право на собствена интерпретация. По география не размишляваме върху демографските и социо-икономически проблеми, а само учим негативните показатели като числа. А някой замислил ли се е, че Европа физически не е континент? Да, учихме, че е, както останалите 6, но границата и с Азия е чисто формална и е по- широка от всяка друга нейна част, което физически я прави нещо като полуостров, "континент" е само от културно- историческа гл точка. Това не е толкова важно, колкото е пример, че така преподавана формалност след малко размисъл излиза, че е неточност. Това разбрах в немски учебник по география, където цял урок беше посветен на размисъл защо Европа се разглежда като отделен континент и такъв ли е реално, съответно мисленето е в основата на тяхното образование, а не ненужната фактология, която се забравя след 6-цата. Толкова за образованието.

    Що се отнася до обединението ни, нация е по- точната дума от народ, защото един народ като нас българите може да не добрува като народ и със злоба да се дели от турци, цигани и др. а една нация винаги благоденства когато е НАЦИЯ, тя обединява в себе си всички живеещи в, и обичащи една страна. Да, обичаме България, но не сме дорасли до нация.
    Благодаря за вдъхновението Петре :)

    ОтговорИзтриване