сряда, 20 април 2016 г.

Дискусия на тема „Какви са признаците на стреса и как се справяме с него?”



ДИСКУСИЯ: ПРИЗНАЦИ НА СТРЕСА – СПРАВЯНЕ

Дискусия „Какви са признаците на стреса и как се справяме с него?”, озаглавена „Стрес тест”, се състоя в клуб „Дебати” в Силистра. Според учениците причините за стреса може да бъдат от най-различно естество - изпитване в училище, конфликти, любовни проблеми, но обикновено признаците се проявяват във особеното физическо състояние и поведението като – „да си глътнеш граматиката”, потене, повече пушене (предполага се тютюн) за тези, които пушат, припадъци, в най-тежките проявления и т.н.

А какви са решенията за преодоляване на стреса? Решението най-общо казано е да се изкара стреса навън по някакъв начин. Подходящите форми се оказаха различни, а някои противоречиви, но най-ефективните се оказаха пиене (на алкохол) – за да забравиш, евентуално в случаи на любовна мъка, спорт, тъпчене с храна, спане и споделяне с някого на проблема, запазване на самообладание при изпитване и т.н.

Всеки от младежите практикува различни форми – например тези които не пушат, не пушат повече, но спортуват или се тъпчат с храна, а някои от тези които пушат, пушат повече и спортуват, а при някои се засилва творчеството. Изобщо стресът се оказа тестът за проява на навиците и нагласите на личността.

Списъкът съвсем не е изчерпателен, но според мене потвърждава убеждението, че кризата е най-добрия тест за проверка на душевната сила на човека.

Димитър Пецов

Няма коментари:

Публикуване на коментар