четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Ще се намерят ли и в други български градове следовници на силистренските новатори в образованието на младите?!


На 11.02.15 г., сряда, беше проведен експеримент от името на списание "Humanus" с ученици от 9-ти клас на силистренската езикова гимназия "Пейо Яворов", свързан тематично с предстоящия празник на любовта. Експериментът бе вдъхновен от метода на британския изследовател Тони Бюзан - Maind map, мисловно картиране и се наричаше "Понятие за любовта".

Оригиналният метод Maind map е насочен към запомняне на някакво съдържание, но в този случай учениците трябваше да изразят представата си за явлението любов творчески - като сложат в центъра на листа централното понятие Любов и около него асоциативно и в мрежа да добавят всичко, което мислят, че е свързано с това понятие - думи, рисунки, символи, цитати и др.

Самите ученици в началото приеха идеята, според мен, трудно - като провокация, - но после им хареса и се захласнаха да пишат и рисуват. Впоследствие се опитах да проведа с тях и дискусия, но явно моят начин на провеждане им се видя много неудобен и не се получи.

Въпреки това обаче мисловните им карти се получиха много добре. Някои са направо трогателни:


В тази връзка си позволих да споделя информацията на г-н Пецов сред своите приятели във Фейсбук, като написах следния коментар:

Браво на силистренските дейци на образованието, които правят толкова много неща, все новаторски и творчески! А какво става в другите наши големи градове, пък и не само в големите, ще се намерят ли и в тях следовници на силистренските новатори в просветата, в образованието?!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар