понеделник, 6 юли 2015 г.

Участниците от група „ДО РЕ МИ“ се завърнаха с вдъхновяващи награди от престижния международен фестивал на изкуствата "Трикси"


Когато говорим за успех, мисля че винаги трябва да вземаме някакъв еталон от реалността, за да сме достоверни. Особено ако говорим за сферата на изкуството и педагогиката, където тези резултати трудно се измерват. Съществува обаче едно събитие в България, което предоставя възможност подобно измерване да се извърши и това е престижния международен фестивал на изкуствата "Трикси", който се провежда всяка година под патронажа на Министерството на културата. За поредна година на този фестивал в курорта Албена участваха децата и младежите от музикалната студия "ДО РЕ МИ" от Силистра. И като говорим за еталон на успеха, мисля че можем да вземем за пример тяхното участие – всички участвали в съответните категории са спечелили награди, а ръководителят госпожа Бонка Скорчелиева е отличена със специална грамота на Министерството на културата за големи творчески постижения. Затова поканих госпожа Скорчелиева да разкаже от първо лице пред сп. Humanus за събитието и постигнатите успехи:

Какво представлява фестивалът „Трикси” като събитие?

Международния фестивал на изкуствата „Трикси“ се организира и провежда от Арт-център „Стринджендо“ от 2007 г. Във фестивала взимат участие солисти, ансамбли и худ. колективи на възраст до 19 г. разпределени в отделни категории в жанрове на класическото, фолклорното и съвременното изкуство. Фестивалната програма включва концерти, изложби, творчески срещи, майсторски класове и арт-работилници. В рамките на конкурса се провежда и конкурс по номинации и възрастови категории. Изключително силен като ниво на участниците, които винаги са поне от 6-7 държави.

С какво се отличаваше това събитие тази година?

Отново много силно българско и международно присъствие. Голямата изненада бяха гостите от Бостън, САЩ. За четвърти път Музикална студия „ДО РЕ МИ“ участва във фестивала, като за втори присъстваме през всичките дни. Изключително съм доволна, защото само така човек може да усети фестивалния дух и да присъства на всички фестивални събития и конкурсни дни. Организацията беше перфектна. Програмата беше богата и интересна. Голяма конкуренция, талантливи участници, авторитетно международно жури, което оценява по точкова система независимо един от друг. Много интересно събитие тази година в рамките на фестивала беше организираният workshop, в който взеха участие желаещи певци и танцьори. Нашата студия беше представена от Рада Златева (изискването беше децата да са по-големи и да комуникират спокойно на английски). Участниците бяха 12 певци и 12 танцьори (това бяха талантливите балерини от b2 балет Силистра с хореограф Боряна Кьосева – наши приятели и партньори). С тях работиха професионалистите от музикално-танцовата школа „Lucky Ten“ от Бостън, САЩ. За три дни по три часа работа успяха да подготвят и представят на гала концерта творческия продукт „Животът е мюзикъл“. На сцената заедно с нашите участници бяха и талантливите момичета и момчета от Бостънската школа. Получи се нещо страхотно! А самото преживяване ще помним дълго.

Кое беше характерно за вашето участие – върху какво акцентирахте в изпълненията?


Силен и добре подбран репертоар. Винаги акцентирам на много прецизно интонационно и вокално изпълнение, допълвам с много артистично поднасяне на песните, сценичните костюми също са от значение. Когато тези компоненти са „изпипани“, успехът е налице – всички участници от „ДО РЕ МИ“ се завърнаха с награди.

Какво е значението на участието в такъв конкурс за творческото и личностното развитие на младите хора?

Огромно е значението за всеки от участниците. Това е друг тип изява – конкурс. Подготовката е по-различна, мисленето се променя, нагласата. Фестивалът е среща на много талантливи деца – можем да видим какво правят другите, учим се на уважение и толерантност към участниците. Като цяло се сплотява колективът – общите преживявания, емоции, забавления. Когато има награди всички се чувстваме удовлетворени. Всички знаят, че таланта трябва да се съчетава с много труд. Така е в изкуството, за да успяваш.

Бихте ли отличили някого от вашите възпитаници?

О, всички са отличени! В конкурса участва групата на малките ми певци – седем страхотни лъчезарни и много талантливи деца – Бети, Ния, Ади, Еми, Мони, Поли, Мишо – абсолютно равнопоставени на сцената – всеки в даден момент е солист, важна част от 1-ви, 2-ри или 3-ти глас (те са на възраст 8-10 години). Те изпълниха перфектно конкурсния репертоар! Не е лесно да си част от група и да изпълняваш сложен репертоар, да си с дистанционен микрофон (това е голяма отговорност), да танцуваш, да изпълняваш определен мизансцен (изисква се синхрон) и... още много други неща, за които трябва да мислиш на сцената. Неща, които си ги знаем само ние – добрите музиканти. Те бяха страхотни! Демонстрираха вокално майсторство, артистичност и много стил. Солистите Еми и Рада се справиха блестящо с изпълнението на много точно подбрания репертоар. Дуетът Еми и Мишо беше прекрасен! Двамата бяха равностойни партньори във вокално и артистично отношение, неща които трудно се изграждат.


На този фестивал поощрение получават и педагозите подготвили участниците – вие получихте такава награда, какво представлява тя за вас?

Това беше голяма изненада за мен. Бях наградена със специална грамота от Министерството на културата за големи творчески постижения! Такива грамоти бяха връчени само на трима педагози от България, другите две отлетяха за САЩ. За мен това е огромно признание и висока оценка за моя професионализъм и за успехите на възпитаниците ми! Фактът, че ми бе връчена на такъв важен международен форум прави наградата още по-ценна за мен.

На кого искате да благодарите?

Огромно БЛАГОДАРЯ на децата за щастливите емоции и незабравими преживявания, за общия ни успех и за отношението им към изкуството, което вече имат. Благодарна съм и на родителите, които са важна част от дейността на музикалната ни студия. Благодарности и адмирации за организаторите.

Какво ви предстои като участия и прояви?

Както се казва, завърши изключително успешния за нас 10-ти творчески сезон. Сега излизаме в заслужена почивка – време за равносметка, и зареждане с нови идеи и творчески планове. На есен ще сме заредени с нови сили и готови за всякакви изяви. Разбира се, че имам планове, но предпочитам за сега да не ги споделям. Нека станат факт.


А ето и статистиката на постигнатите успехи от младите таланти:

Категория ансамбли до 12 г. – Вокална група „ДО РЕ МИ“ – Първа награда – Лауреат
Категория солисти до 9 г. – Емили Джамбазова – Първа награда – Лауреат
Категория солисти до 12 г. – Рада Златева – Втора награда – Лауреат
Категория дуети до 12 г. – 9-годишните Еми и Мишо спечелиха Трета награда – Лауреат

Димитър Пецов

Няма коментари:

Публикуване на коментар