неделя, 30 ноември 2014 г.

Проект за корица на новата книжка на списание HUMANUS, която трябва да излезе от печат до средата на декември






Кой от двата варианта ви се вижда по-добрият? А други идеи за модел на корицата имате ли?

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

понеделник, 24 ноември 2014 г.

Четете онлайн брой 2 на списание HUMANUS


Приятно четене! Как, между другото, възприемате този старомоден шрифт, който използвах обаче неслучайно?

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

сряда, 19 ноември 2014 г.

Идеята на списание HUMANUS продължава да се избистря


Здравейте, уважаеми г-н Грънчаров, 


... Относно публикациите искам да направя предложение да разширим кръга за учениците. Понеже някои от тях пишат разкази, поезия и по-малко есета. Предлагам ако е възможно да ги разделим на две рубрики: "философия" - където да се публикуват есета с философска насоченост и "творчество" - където да се публикуват материали в предимно литературна форма. Мисля, че този начин съвпада и с Вашата концепция за основните форми на човешкия дух - изкуство, философия и религия. 

По този начин, мисля, ще се увеличат възможностите за участие. Защото някои от тях имат много добри кратки разкази и стихотворения, но малко се страхуват да задълбават в дълбоки философски проблеми. И, доколкото усещам, това ги възпира да ми изпращат материали. Но ако им се даде възможност за едното, мисля, че ще се осмелят после и за другото. 

Предлагам също и за корицата - не знам, дали е възможно да има под заглавието, така както при ИДЕИ, някаква снимка. Единият вариант - нещо хем сериозно, хем младежко. Да е по-атрактивно за младежите и да се приема и от учителите. Защото и те следят много внимателно в какво въвличаме учениците им. Другият вариант е сериозното. Аз си мислех за "Витрувианският човек" на Леонардо Да Винчи - това е моята идея. Ако е възможно разбира се.

До скоро! 

Здравейте, уважаеми г-н Пецов, 

Напълно споделям всичко, което ми пишете. Можете да казвате на учениците (и на учителите им), че няма никакви ограничения относно формата (литературна, философска, есеистична, поетична, кратки художествени форми, разкази, новели, абсолютно всичко, що е в текст, се приема!). Казвайте им, че списанието е за духовните неща, а всички изяви на човешкия дух са все от тази духовна сфера. Няма никакви ограничения, нито формални, нито съдържателни, нито смислови, никакви ограничения няма, в списанието има пълна свобода. Да пишат напълно свободно, да не се притесняват от такива формални неща, казвайте им, че във всичко написано има духовен смисъл, има идеи, има човешки дух, затова следва да бъде насърчено - и е годно да бъде публикувано в списание HUMANUS

Съгласен съм също и за корицата на списанието, ще я направим по-атрактивна, с едно по-младежко излъчване; даже мисля, че едното и другото, младежкото и академичното, не се изключват, а органически могат да се съчетават (и допълват). Даже бихте могли да им подхвърлите, при сгоден случай, че могат сами да правят проекти за корицата, да изпращат изображения, подходящи според тях, и всичко останало. Даже на мен ми се ще в един момент те самите, учениците, младите хора, да поемат изцяло оформянето на списанието, не само отвън, а изобщо, и отвътре, ще ми се то в един момент да стане изобщо съвсем тяхно списание в буквалния смисъл, всичко в него да е тяхно! Разбира се, тогава ние, пишещите по-сериозни текстове за образованието, ще бъдем техни гости, но тогава вече, да се надяваме, и демокрацията ще се е възцарила в българските училища!

Дано доживеем това време де, щото е доста съмнителна тази възможност! 

Всичко добро! 

С поздрав: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

петък, 14 ноември 2014 г.

В новия брой на списание HUMANUS ще можете да прочетете и текст от Атина Димитрова от Силистра


В новия, втори брой на списание HUMANUS, съвсем новото списание за съвременно образование, за насърчаване на духовното и личностното израстване и укрепване на младия човек, за който се подготвя за печат тия дни, ще бъде публикуван текст на Атина Димитрова, ученичка от гр. Силистра (която вече има две издадени книги, т.е. се е изявила твърде обнадеждаващо на писателското поприще). Ето какво каза тя пред сътрудника на списанието г-н Димитър Пецов, който именно предложи в списанието по-активно да бъдат включвани текстове, написани от съвсем млади хора, от ученици; та Атина Димитрова каза следното в отговор на неговите въпроси:

Оценявам предложението да бъда представена в блога на г-н Грънчаров и го приветствам. На 18 години съм - уча 12 "В" клас в ПМГ „Св. Климент Охридски” в гр. Силистра.

В романите обикновено описвам пътувания, съпътствани с щедри исторически препратки за важни събития от историята. Засягам теми от биологията, химията и изкуството...

У мен се поражда нуждата да създам даден персонаж, да го въвлека в сложна ситуация, да изпитам неговите умения, да го подложа на собственото си недоверие… и така при стълкновението на силни характери с други вълнуващи пътешествия се появяват много размишления в един философски аспект. Вярвам, че авторът трябва умело да борави с терминологията в дадена област, да бъде наистина компетентен… и да обогати това в светлите цветове на своето въображение. Така произведението наистина получава ефекта, който цели.

Когато започвам да пиша, невинаги съм наясно с абсолютно всички елементи до края на творбата. Точно това, че не пиша по стриктна схема, ми дава възможност в хода на работа да развия много повече идеи. Дори самият епилог беше неясен за мен до последния по-голям обрат в романа. Това забавлява обаче и писателя, който провокира ума си да е с повишено внимание непрекъснато. А и щателната проверка на написаното изяснява много от елементите. Важно е да се работи упорито, но и разумните паузи, когато се сменя дейността, са от изключително значение. Все пак самият автор трябва да живее колоритно, за да може да сътвори нещо обаятелно за своите персонажи. 

Засягам фундаментални теми за приятелството, предателството, тайнството на човешките взаимоотношения, хилядите възможности пред един човек... 

Накратко: обичам да използвам реално съществуващи природни обекти и такива, които имат пряка историческа стойност... за да проведа персонажите си през тях, докато разказвам за личните им душевни преживявания. Съответно това е съпроводено с препратки към дадени исторически източници. Реалистични изцяло са и двата романа. А и за другите си текстове текстове обичам реалистичните сюжети. 

СПРАВКА: Още за Атина Димитрова можете да прочетете тук: Престижното издателство "Захари Стоянов" заложи на творбата на 16-годишната Атина Димитрова от Силистра, тя вече пише втори роман. Този втори роман на младата авторка, впрочем, вече е издаден: нейните книги могат да се видят в Националния регистър на издаваните книги в България на Народната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" ЕТО ТУК.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

понеделник, 3 ноември 2014 г.

Регистрациите на сп. ИДЕИ и на сп. HUMANUS в международната база данни на ISSN



Тия дни от Агенция ISSN на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" получих номерата на новото списание HUMANUS от международната база данни на ISSN. И за печатното, и за онлайн изданието получих съответните номера. Те сами ми предложиха да ми дадат тия идентификационни номера, тъй като в техния фонд са били получени съответните копия от книжното (хартиеното) издание на първата книжка на новото списание. Аз писах вече по този повод в блога си ето тук: Задвижена е процедурата за обозначаване на сп. HUMANUS с международен идентификационен номер ISSN

Възползвах се от контакта с Агенцията и помолих да дадат ISSN-номер и за онлайн изданието на списание ИДЕИ. (За книжното издание си имаме ISSN-номер още от години, от самото му създаване през 2009 г.) 

И така, ето тази информация и за двете списания, нека да я има тук: За новото списание HUMANUS: За печатното издание: ISSN 2367-6027 (Print) За онлайн-изданието: ISSN 2367-6078 (Online) За списание ИДЕИ: За печатното издание: ISSN 1313-9703 (Print) За онлайн-изданието: ISSN 2367-6108 (Online)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.